Když med zkrystalizuje, je to známka jeho dobré kvality.
Obecně krystalizuje květový med dříve než medovicový med. Ale ani toto tvrzení vždy neobstojí. Řepkový med začíná krystalizovat již za tři dny po medobraní, naproti tomu akátový med zůstává v tekutém stavu rok i delší dobu.
Zkrystalované medy mají vždy světlejší barvu než medy v tekutém stavu. Krystalizace medu není v žádném případě závadou, ba právě naopak. Jak už bylo napsáno výše – když med zkrystalizuje, je to známka jeho dobré kvality.
Zkrystalizované medy se dají snadno upravit v tekutý med. Stačí ponořit nádobu se ztuhlým medem do vody a vodu pak zahřívat, ale nejvýše do 45 °C. Pozor však na přehřátí medu! Ztratil by své mnohé důležité a zdraví prospěšné složky.
Med obsahuje ještě další látky, které jsou ve výživě člověka velmi prospěšné a potřebné. Tmavé medy obsahují větší množství minerálů.