Podporuje prokrvení a způsobuje výrazný vzestup počtu červených krvinek, který potvrzují i odborníci. Proto je rouskový pyl vhodný zejména pro lidi, kteří potřebují zvýšit hladinu červených krvinek přírodní cestou, tzn. bez chemických látek.

Jak rouskový pyl vzniká

Včely létají z květu na květ a na jejich chloupcích se zachytávají drobná zrnka pylu. Tato pylová zrnka následně včely pěchují do košíčků na svých zadních nohách, doplňují obsahem ze svého medného váčku a tvoří tak z pylu tzv. rousky. Rouskový pyl donášejí včely do úlu, kde z něho tvoří tzv. včelí chléb – pyl perga.

Složení pylu

Složení rouskového pylu závisí (stejně jako u ostatních včelích produktů) na skladbě rostlin, ze kterých byl pyl nasbírán. U našeho pylu se jedná výhradně o rostliny z CHKO Bílé Karpaty – panensky čistá příroda s absencí jakéhokoliv průmyslu a znečištění. Díky tomu je náš včelí pyl velmi kvalitní a má příjemnou medovovo-květinovou příchuť.

Pylová zrna obsahují kromě vody, bílkovin, tuků a sacharidů také vitamíny skupiny B, D, E a H, z minerálních látek je to křemík, síra, měď, kobalt, sodík, železo, hliník, vápník, hořčík, mangan, fosfor, baryum, stříbro, zinek, molybden, chrom a stroncium.

Pyl a zdraví

Pyl ovlivňuje střevní mikroflóru a podněcuje funkce žaludku. Především ale zlepšuje celkový stav organismu, stimuluje tělesný a duševní pocit plného zdraví.

Podporuje prokrvení a způsobuje výrazný vzestup počtu červených krvinek, který potvrzují i odborníci. Proto je rouskový pyl vhodný zejména pro lidi, kteří potřebují zvýšit hladinu červených krvinek přírodní cestou, tzn. bez chemických látek.

Dávkování: 1–2 čajové lžičky denně